När är det dags att byta till vinterdäck

När är det dags att byta till vinterdäck?

I takt med att vinterns kyliga andetag närmar sig börjar allt fler bilägare ställa sig frågan – när byter man till vinterdäck egentligen? Trots att det är en återkommande uppgift varje år är det många bilägare som behöver påminnelser på hösten för att vara säkra på att det hela går rätt till. Vi på Bärgningstjänsten är specialister på allt som har med sommar- och vinterdäck att göra, och ser varje år en hel del tråkiga olyckor till följd av okunskap eller prokrastinering. Att inte byta till vinterdäck i tid kan utgöra skillnaden mellan en trygg resa och livsfarlig olycka, så fortsätt läsa och ta del av våra experttips kring vinterdäck.

Då måste du enligt lag ha vinterdäck monterade på bilen

Vinterdäck är ett begrepp som omfattar både dubbade och odubbade däck, även kallade friktionsdäck eller allrounddäck. Sverige har strikta regler och lagar kring vinterdäck för att säkerställa vägarnas säkerhet under årets kalla månader. Enligt lag måste du ha vinterdäck monterade på bilen – om vinterväglag råder – från och med den 1 december varje år. De måste sedan vara kvar fram till den 31 mars året därefter. Det är däremot tillåtet att ha dubbade däck på bilen ända från 1 oktober till 15 april om det finns risk för vinterväglag. Odubbade däck får du i sin tur använda året runt.

Vinterväglag innebär att det finns frost, is, snömodd eller snö på vägen. Om du skulle hamna i en poliskontroll utan vinterdäck under den ovan nämnda tidsperioden är det polisen som får avgöra huruvida det är vinterväglag eller inte. Om du bryter mot reglerna riskerar du att få böter, för att inte nämna risken att orsaka en olycka. Genom att följa dessa regler skyddar du helt enkelt både dig själv och andra ute i trafiken. Kom också ihåg att en del gator i vissa städer kan ha förbud mot dubbdäck!

Vilka vinterdäck ska du välja?

För oss på Bärgningstjänsten står säkerhet förstås alltid i centrum, och valet av vinterdäck har en stor betydelse för din säkerhet på vintervägarna. Odubbade friktionsdäck – även kända som allrounddäck – är ett mycket populärt alternativ. Att däcken kan användas året runt anser många är bekvämt eftersom man då slipper byta däck två gånger om året. Med det sagt har även allrounddäck sina nackdelar när vintern är på ingång. Deras grepp på vinterväglag är helt enkelt inte lika bra som hos dubbdäck.

Dubbdäck är å andra sidan kända för sitt utmärkta grepp på is och hårdpackad snö, vilket ökar säkerheten avsevärt. De kan däremot orsaka mer buller i bilen och har vissa begränsningar när det kommer till körning på specifika gator i tätorter. I Göteborg är det till exempel förbjudet att köra med dubbdäck på Friggagatan och Odinsgatan. Trots dessa nackdelar rekommenderar vi starkt att du väljer dubbdäck! Säkerheten bör vara högsta prio och dubbdäck minskar definitivt risken för olyckor och behovet av vår bärgningstjänst under vintern.

Vanliga frågor och svar om vinterdäck

Under vilken tidsperiod på året måste man, om det är vinterväglag, ha vinterdäck på bilen?

Från och med 1 december till och med 31 mars.

Vad innebär vinterväglag?

Vinterväglag innebär att det finns is, snö, frost eller snömoddar på vägbanan. Det är polisen som avgör huruvida det råder vinterväglag eller inte.

Vilka vinterdäck ska man använda?

Dubbdäck är utan tvekan det alternativ som ger bäst grepp på vinterväglag. Eftersom säkerheten står i centrum för oss på Bärgningstjänsten rekommenderar vi därför dubbdäck.

 

0
Feed

Lämna en kommentar